Wildemanbuurt

De Wildemanbuurt is een buurt in Amsterdam Nieuw West. In deze buurt wonen mensen met erg veel verschillende nationaliteiten en talenten. Midden in de buurt staat de Garage Notweg een creatieve broedplaats waar vanuit organisaties zich inzetten voor de buurt. De Beach is een van die organisaties. Sinds tien jaar helpen zij buurtbewoners hun talenten in te zetten door samen aan de slag te gaan samen.

Na leuke gesprekken met de Beach sloot team Rebel aan bij de workshops van de Beach met de buurt. Met als doel om te ontdekken wat er zoal speelt in de buurt en welke methode de Beach gebruikt om buurtbewoners te helpen. Tijdens een van de workshops kwam Houssain (buurtbewoner) met een vraag aan Team Rebel: ‘mijn energierekening is zo hoog dat ik elk jaar een paar honderd euro bij moet betalen, hoe kan dit?’. Al snel bleek dat Houssain niet de enige was met dit probleem en aangezien veel mensen leven van een uitkering hakten die extra euro’s er wel in! Met Houssain in de lead startten we met energieworkshops in de buurt.

Samen met de buurtbewoners ontdekten we waar behoefte aan was. We begonnen met basis kennis over energie. Met behulp van technische mannen van Alliander die op een simpele manier uitleg gaven kwamen we een heel eind. Ook onderzoeksbureau ECN sloot aan en Stadgenoot, de woningcorporatie die de meeste huizen in de buurt bezit. Uiteindelijk kwamen we samen uit op energiebesparingsmanieren getekend op een flyer, zodat taal geen barrière zou zijn.

Naast energiebesparing wilden de bewoners zelf energie opwekken. Bijvoorbeeld door middel van beweging. Het resultaat van de workshop is dat Houssain en zijn buurtbewoners drastisch om laag zijn gegaan met hun energierekening en dat Houssain inmiddels een eigen energiewinkel heeft waar hij mensen adviseert en ledverlichting verkoopt.

Een van de bewoners uit de workshop is aan de slag gegaan met opwekken van energie door middel van beweging. Zij is op de school in de buurt workshops gegeven over energieopwekkende speeltoestellen. Daarnaast is er nu een broodvergister in de wijk waar energie door en voor de buurt wordt opgewekt.